Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Συστάσεις...

Πρώτη απόπειρα...
Ας αρχίσουμε από τα βασικά... Ονομάζομαι Χρήστος και μαζί με την σύζυγο και 3 παιδιά προσχολικής ηλικίας, το 2010 αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας. Έχοντας το προνόμιο να είμαι πολίτης της υπέροχης αυτής χώρας (thank you for that mum), θεωρήσαμε (με την σύζυγο φυσικά) ότι η Νέα Ζηλανδία θα ήταν το ιδανικό μέρος να μεγαλώσουν τα παιδιά μας, μακριά από την φασαρία και την κλεισούρα της μεγαλούπολης- Αθήνας. Και αυτό μόλις προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση, μια χρονική επιλογή που έγινε με βασικό κριτήριο την ηλικία του μεγαλύτερού μας γιού που έπρεπε να ξεκινήσει το σχολείο.
Οι κριτικές των φίλων και γνωστών, ανάμεικτες την εποχή εκείνη. Άλλοι έβλεπαν την λογική πίσω από την επιλογή, αλλά οι περισσότεροι κατέκριναν την εγκατάλειψη μιας καλής επιχείρησης που είχε χτιστεί με πολλή δουλειά επι 15 χρόνια. Άλλωστε η επιχείρηση αυτή μας έδωσε την οικονομική δυνατότητα να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε αυτό τεράστιο βήμα, το κόστος του οποίου ανήλθε σε πολύ μεγάλα νούμερα, κυρίως λόγω της άγνοιας και των λανθασμένων προσωπικών επιλογών κατα την μετανάστευση. Θα ήθελα να αναλύσω αυτό το θέμα σε άλλη δημοσίευση.
Παρένθεση...
Δεν είμαι μονος... Μαζί με την δική μου οικογένεια, μετακόμισε και η οικογένεια του αδελφού μου δημιουργώντας ίσως το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κίνημα πρός την Νεα Ζηλανδία! Άλλωστε συνδυασμένα έχουμε 5 παιδια!
Κλείνει η παρένθεση... προς το παρόν...
Η απόφαση για την κίνηση αυτή, φυσικά δεν ήταν εύκολη, χρειάστηκε να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατα, σε μια περίοδο που ακόμη δεν διαφαινόταν η οικονομική κρίση που θα χτυπούσε την Ελλάδα, αν και οι κασσάνδρες είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα. Κύριος ανασταλτικός παράγοντας ήταν φυσικά οι προσωπικές σχέσεις. Συγγενικά και φιλικά πρόσωπα που θα αναγκαστούμε να αποχωριστούμε, θυσία που όσον αφορά τους συγγενείς, αφορούσε περισσότερο την σύζυγο, μια και εγώ δεν έχω μεγάλη οικογένεια στην Ελλάδα. Αντιθέτως, στν Νέα Ζηλανδία η οικογένειά μου είναι πολύ μεγάλη, άν και τον καιρό εκείνο, άγνωστη, μια και η απόσταση είναι πολύ μεγάλη για την διατήρηση σχέσεων.
Όσον αφορά την νομιμοποίηση μας ώς μόνιμοι κάτοικοι, πιστεύαμε ότι θα είναι μια απλή διαδικάσία, καθώς εγώ είμαι πολίτης (με ΝΖ διαβατήριο) και συνεπώς η σύζυγος με τα παιδιά μπορούν να μείνουν στην χώρα μου μαζί μου... Απεδείχθη αρκετά χρονοβόρο όμως στην πραγματικότητα.

Οι παράγοντες που μας επηρέασαν ήταν κυρίως οι εξής...

α. Ένα από τα καλύτερα συστήματα παιδείας στον κόσμο. Επισκευθήκαμε ώς τουρίστες κάποια σχολεία (τα δημοτικά μας ενδιέφεραν περισσότερο) και μείναμε άφωνοι με την τάξη, την καθαριότητα και την οργάνωση. Ποιος δεν θα ήθελε να φοιτεί το παιδί του σε ένα σχολείο εφάμιλλο των καλύτερων ιδιωτικών της Ελλάδας, με αμελητέο κόστος. (Ναι, πληρώνουμε το σχολείο αλλά περισσότερες πληροφορίες για αυτό σε άλλο πόστ).

β. Οργάνωση κράτους. Όλα ηλεκτρονικά. Τα πάντα μέσω internet, τηλεφώνου ή ταχυδρομείου. Δεν υπάρχουν οι δημόσιες υπηρεσίες-λερναίες ύδρες- , όπου μόλις νομίζεις ότι θα τελειώσεις την δουλειά σου, τσούπ, πετάγονται ακόμα 2-3 χαρτιά που χρειάζεται να προσκομίσεις. Όλα απλά και ένα κράτος που ξέρεις ότι αν το χρειαστείς, θα σε στηρίξει.

γ. Περιβάλλον. Ένα από τα πιο ωραία φυσικά περιβάλλοντα του κόσμου. Δεν αντιλέγω φυσικά ότι η Ελλάδα είναι και αυτή μια πανέμορφη χώρα. Δυστυχώς όμως αυτή η  ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τον χώρο που ζούμε στην Ελλάδα, έχει οδηγήσει πολλούς από τους ομορφότερους τόπους της σε εξαθλίωση και παρακμή. Η αυθαίρετη δόμηση σε κατα τα άλλα εκπληκτικές παραλίες, οι αυτοσχέδιες πινακίδες του κάθε ταβερνιάρη, εμπόρου, ξενοδόχου, καθώς και οι "ιδιωτικές" παραλίες με συρματοπλέγματα είναι μερικά μόνο από τα κακώς κείμενα του πολιτισμού μας απέναντι στο περιβάλλον. Λαμπρή εξαίρεση φυσικά οι προστατευόμενες περιοχές, όπως οι κυκλάδες, όπου δεν μπαίνει τίποτα χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής... Στην Νέα Ζηλανδία η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα από τα βασικά κριτήρια κατά την κατάρτιση νομοσχεδίων (με κάποιες εξαιρέσεις και εδω) και σε γενικές γραμμές ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.
Και υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες, μικρότερης ίσως σημασίας, που συνέτειναν σε αυτή την επιλογή. Ασφάλεια, αξιοκρατία, λιγότερο άγχος και γενικά η έννοια της "ποιότητας ζωής".

Και έτσι πάρθηκε η απόφαση.
Το container φόρτωσε τα πράγματά μας στις 28/1/2010 και στις 12/2 λέγαμε αντίο στην Ελλάδα μέσα από το φινιστρίνι του a340 της Singapore Airlines.



Σας ευχαριστώ που διαβάσατε αυτό το πρώτο μήνυμα. Παρατηρήσεις και σχόλια είναι  περισσότερο από δεκτά και πολύ ευχαρίστως θα τα αναρτήσω, αρκεί να γράφονται σε κόσμιο ύφος.

34 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Χρήστο και καλώς ήλθες στον κόσμο των blogs! Ελπίζω να το ανανεώνεις τακτικά αν και το πιστεύω αυτό διότι έχεις πιάσει ένα πολύ μεγάλο θέμα. Αυτό της μετανάστευσης. Ας πω και εγώ κάποιες σκέψεις μου που μου ήρθαν καθώς διάβαζα το κείμενο σου.

    Περί μετανάστευσης: Ήταν μία μεγάλη απόφαση και ένα μεγάλο βήμα να αφήσεις την ζωή (ολοκληρωτικά) στην Ελλάδα. Και γι'αυτό σε συγχαίρω πραγματικά. Και όχι μόνο εσένα αλλά και την γυναίκα σου μαζί διότι δεν είναι λίγο για μία γυναίκα με παιδιά να αφήσει την μία ζωή και να πάει σε μία άλλη. Έπρεπε απ'ότι φαντάζομαι να προσαρμοστεί σε χρόνο ντε τε διότι τα παιδιά από πίσω είναι ότι πιο πολύτιμο που έχετε.

    Περί Νέας Ζηλανδίας: Ελπίζω μέσα από αυτό το blog σου να μου λυθούν κάποιες απορίες που δεν μπορώ να λύσω μόνος μου, καθώς καλό το immigration αλλά άλλο να στα εξηγεί κάποιος άλλος πιο απλά. Η αλήθεια είναι ότι σαν πρώτη ανάρτηση σου δεν θα ήθελα να μπώ σε χίλιες δύο ερωτήσεις. Οφείλεις να παραδεχτείς όμως ότι αν για εσένα η δυσκολία να πας στην Νέα Ζηλανδία (που ήδη έχεις μία ιθαγένεια και συγγενείς) ήταν 75% για εμένα που δεν έχω απολύτως τίποτε και έχω να χτίσω από την αρχή, η δυσκολία είναι 90%. Φυσικά πάντα καλοπροαίρετα τα λέω και ελπίζω να μην με παρεξηγήσεις. Όσο για τις φυσικές ομορφιές της Νέας Ζηλανδίας τις έχουμε μάθει από εσένα, τον Tim Prebble (field recordist που γυρνάει την ΝΖ και ηχογραφεί) και από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Χαχα.

    Περί Ελλάδας: Θα κάνω ένα σχόλιο μόνο, προσωπικό, το πως βλέπω εγώ την Ελλάδα. Σε αυτό τον όμορφο τόπο των κατοικούν λάθος άνθρωποι. Δεν θα ασχοληθώ είτε με δημόσιους φορείς κλπ γιατί πραγματικά δεν αξίζει. Όλοι γνωρίζουμε. Και κανείς δεν πράττει.

    Αυτά από εμένα για αρχή (δεν απειλώ, αχαχα). Καλή συνέχεια και καλή αρχή again στο blog σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. hello chris, i am thrilled that you have started a GREEK-LANGUAGE blog in New Zealnd - i will be following you eagerly
    altho i am happy to live in Greece, i want you to know that i fully understand your reasons for wanting - or should i say 'needing' - to leave athens;
    like you, i thank my parents for their heritage (i am greek) and i owe a lot to them for their choices (they emigrated in the 60s to NZ)
    like vasili above, i want to ask you a few 1000 questions too, but i will wait until you provide us with more issues to discuss; altho i have no reason or desire to return there to live, as a very active member of the greek community while i was living there, NZ still holds a great place in my memory because it provided me with the right foundations in order to be able to live happily in greece
    above all, good luck, and please give us the second instalment soon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. the internet is great for exposing two (or multi) faced people. from http://artanis71.blogspot.it/2013/01/blog-post.html

      maria verivaki said...

      Anonymous writes: "Άραγε όταν επιστρέψεις θα νοιωθεις ότι έζησες ένα όνειρο?"

      dear anonymous, i lived in NZ for 25 years, and i have now been living in greece for 21 years - i think of my time in NZ as a lucky accident which i dont wish to repeat any time soon

      Διαγραφή
  3. @ Vasilis
    Σε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια. Σκοπος αυτου του μπλογκ ειναι ακριβως αυτος, να πληροφορησει οσους Ελληνες ενδιαφερονται για την ζωη στην Νεα Ζηλανδια. Τα τελευταια 2,5 χρονια εχουμε μαθει πολλα και γυρνωντας πισω σκεφτομαι ποσο ημασταν στο σκοταδι οταν πρωτοηρθαμε. Ελπιζω να μπορεσω να βοηθησω καποιους που θα βρεθουν σε αυτη την θεση μελλοντικα.
    Οσο για το immigration, μπορω να δωσω καποιες εμπειρικες συμβουλες, αλλα σε καμμια περιπτωση δεν θεωρω οτι πρεπει καποιος να βασισει τις αποφασεις του σε οποια συμβουλη διαβασει στο μπλογκ του οποιουδηποτε. Μοναδικοι αρμοδιοι για αυτα τα θεματα ειναι το immigration και τα εξειδικευμενα (και πανακριβα) γραφεια συμβουλων.
    Πεντε εβδομαδες σχεδον στην Ελλαδα τωρα, πηρα γερη δοση δημοσιου και γραφειοκρατιας, φτανει για μερικα χρονια... :-)
    Ευχαριστω για τα καλα λογια και πραγματικα θα προσπαθησω να διατηρησω αυτη την προσπαθεια ενεργη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @maria
    Thank you for the kind words. I am too hoping that my children will get these strong foundations and be able to make wise choices later in life.
    Second installment will follow in a few days :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.blog.gr/article.php?id=45011&category_id=41 καπως ενδιαφερον για την συζητηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τωρα που μένετε? Ελλαδα ή ΝΖ? Αν Ελλαδα, γιατί γυρίσατε? Τί δυσκολίες συναντήσατε εκεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα μένουμε στην Νέα Ζηλανδία. Βρισκόμασταν στην Ελλάδα για διακοπές και η κατάσταση στην οποία την βρήκσμε απλά ενίσχυσε την επιθυμία μας να παραμείνουμε μόνιμα εδώ.

      Διαγραφή
  7. Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην ΝΖ στην αρχη? Τί δυσκολίες αντιμετωπίζετε τωρα στην ΝΖ? Τί λάθη έκανες στην αρχη? Ποια είναι η αντιμετώπιση των ντόπιων προς εσάς στην αρχή και ποια τώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απαντηση σε αυτη την ερωτηση ειναι μια ξεχωριστη αναρτηση απο μονη της. Καποια απο αυτα θα τα διαβασετε στην επομενη δημοσιευση μου, που τωρα ετοιμαζω. Ζητω συγγνωμη που εχει αργησει λιγο, αλλα μολις επιστρεψαμε οικογενειακως απο ταξιδι στην Ελλαδα και η προσαρμογη στην καθημερινοτητα δεν μου αφηνει πολυ ελευθερο χρονο. Λιγο υπομονη και θα απαντηθουν ολα τα ερωτηματα σας...

      Διαγραφή
  8. γεια σου Χρήστο.Με λένε Άγγελό Παπαβασιλείου ειμαι 39 ετων , Πολιτικος Μηχανικος και πατερας δυο μικρων παιδιων .Ειναι της παναγιας σημερα (15 Αυγούστου)και ξύπνησα ψάχνοντας στο google για την μετανάστευση στην νέα Ζηλανδία .Έτσι σε βρήκα!
    Θα ήθελα να σε ρωτήσω όπως φαντάζομαι όλοι που σε ενοχλούν,απο που να αρχίσω να ψάχνω να δω αν μπορώ να έρθω Νεα Ζηλανδία με την οικογένεια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άγγελ καλημέρα. Μεγάλη η χάρη Της! :)
      Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να δείς το www.immigration.govt.nz . Με το δικό σου επάγγελμα και με την προϋπόθεση ότι γνωρίζεις καλά Αγγλικά, πρέπει να μπορείς να μεταναστεύσεις εδώ σχετικά εύκολα...

      Διαγραφή
  9. Ευχαριστώ για την γρηγορη απαντηση!θα αρχίσω απο εκει που ειπες , και οτι απορίες έχω θα σε ρωτώ και φυσικα τηα παρακολουθω το blog με τις αναρτήσεις του.Εδω φιλε στην ΕΛΛΑΔΑ οπως ειδες βουλιάζουμε....και δεν υπαρχει καμια λυση......ελπιζω να βρω λύση... , να δώσω στα παιδια μου και στη γυναίκα μου μια αιδιοδοξη νοτα στην ζωη τους......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αξιότιμε Χρήστο συγχαρητήρια για τη σελίδα σου και ελπίζω να την ανανεώνεις.
    Είμαι κι εγώ Πολιτικός Μηχανικός όπως ο φίλος Αγγελος- Άγγελε νομίζω ήμασταν συμφοιτητές, είμαι ο Γιώργος ο Αριανός που κάναμε παρέα με το Χρήστο τον Παπαδόπουλο, το Δημήτρη το Γεωργίου, τη Σούλα απο την Καβάλα κτλ κτλ. Αν έχω δίκιο στείλε μαιλ galexiadis@gmail.com - εγώ είμαι προχωρημένος όμως, έχω ήδη invitation to apply, περιμένω το τελικό αποτέλεσμα από new zealand qualifications agency και μετά ....christchruch για δουλειά.

    Εάν υπάρχει κάποια πληροφορία για chch θα ήμουν ευγνώμων.

    Γιώργος Αλεξιάδης
    Πολιτικός Μηχανικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωργο καλημερα,
      Συγχαρητηρια, νομιζω οτι δεν θα μετανιωσεις. Το μονο που σκεφτομαι με το chch ειναι οτι... κουναει! :-) Δεν μπορω να σου δωσω πληοφοριες για το chch γιατιωδεν εχω παει ποτε, δυστυχως δεν εχω παει καθολου στο νοτιο νησι. Αν χρειαστεις ομως οτιδηποτε γενικες πληροφοριες σχετικα με την ζωη και την καθημερινοτητα στη Νεα Ζηλανδια, πολυ ευχαριστως να τις απαντησω. Μπορειτε να με βρειτε στο Facebook, Christos Montes, και να εχουμε μια πιο αμεση επικοινωνια.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Χρήστο και υπόλοιποι χρήστες,

      Είμαι πτυχιούχος Πολιτικός μήχανικος ΤΕ απόφοιτος ΑΣΠΑΙΤΕ, κατέχω και μεταπτυχιακό τίτλο μηχανικού περιβάλλοντος (Environmental Engineering) από το πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκώβης όπου και ζω τα τελευταία 5 χρόνια.

      Ακόμα δεν έχω καταφέρει να εξασκήσω ουσιαστικά το επάγγελμα παρόλο που το θέλω πάρα πολύ. Η Νεα Ζηλανδία φαντάζει ιδανίκος προορισμός για έμενα και έχω αρχίσει το ψάξιμο εδώ και λίγο καιρό. Ήθελα να ρωτήσω κυρίως τον Γιώργο Αλεξιάδη που είναι Πολιτικός Μηχανικός κατά πόσο είναι πιθανό να αναγνωριστεί το πτυχίο μου. Kαι το ρωτώ αυτό διότι το new zealand qualifications agency κοστίζει αρκετά και θα ήθελα μια γνώμη πριν πληρώσω αυτά τα χρήματα. Επίσης αν υπάρχουν θέσεις για μηχανικούς χωρίς προϋπηρεσία.

      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  11. Κια Ορα απο το Ινβερκαργκιλλ στο νοτο. Εγω εχω ερθει απο το 2009 εδω και περναω υπεροχα. και εγω ηρθα πριν την κριση και τα ακουγα απο την οικογενει συνεχεια. Μου εχει κανει τρομερη εντυπωση ηα αγαπη των ανθρωπων και καθε μερα ειναι και πιο καλα. Χαιρομαι που περνατε καλυτερα γιατι εχω συναντησει και κατι ψωναρες που δεν τους αρεσει και ολη μερα δεν εχουν τιποτε αλλο να κανουν απο το να θαβουν την υπεροχη αυτη χωρα. Συγχαρητηρια για το blog και no worries mate. Ευκολοτατα πηρα το residence και σε 18 μηνες διαβατηριο και μαυρη πετρα πισω νας.

    Dr. Antonios Chasouris
    Invercargill

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που βρήκες το blog γιατρέ. Οι ψωνάρες είναι ένας από τους λόγους που άρχισα αυτή την προσπάθεια, γιατί μου είναι αδιανόητο η μόνη Ελληνική άποψη για αυτή τη χώρα να εκφράζεται απο το συγκεκριμένο blog...

      Διαγραφή
  12. Γειά σας ονομάζομαι Αναστασία είμαι βρεφονηπιοκόμος εδω και ενα χρόνο προσπαθώ να βρω τρόπο πως θα βρω δουλειά στο εξωτερικό και όλα μου φαίνονται δύσκολα.Το τελευταίο όμως διάστημα το έχω πάρει ζεστά γιατι δεν αντέχω να κάτσω αλλα δυο χρόνια άνεργη μέχρι να μαζέψω την ανεργία και αν θα με πάρουν κάπου. Λοιπόν να μην σας κουράζω αλλά να ρωτήσω που θα βρω που κοιτάμε για τα επαγγέλματα που δέχονται, τι βίζα είναι αυτή και που βρίσκουμε τα χαρτιά για να μάθουμε τι χρειάζεται?Έγω εχω αρχίσει ήδη να ξεσκονίζω τα αγγλικά μου και κάνω Γερμανικά.Φαντάζομαι θα χρειάζεται πολύς καιρός για μεταφράσεις πτυχίων την έκδοση βίζας.ευχαριστώ και συγνώμη αν κουρασα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα και απο μενα καταρχην συγχαρητιρια για το blog σου ειναι αρκετα κατατοπιστικο Χριστο,ειμαι ο Σταυρος 34 ετων παντρεμενος με ενα παιδι 3 ετων εγω θα ηθελα να ρωτησω και αν μπορεις να μου απαντησεις.Οπως σιγουρα ξερεις στην Ελλαδα μας τα πραγματα δεν πανε καθολου καλα και δυστιχος δεν βλεπω μελλον,πιο πολυ για το παιδι μου και ψαχνοντας στο ιντερνετ ειδα το blog σου,λοιπον εγω κινουμε στο χωρο του yachting εδω και 15 χρονια με διαφορα πτυχια κτλ και μαλιστα το τελευταιο ειναι του κυβερνητη τι πιθανοτητες εχω να βρω κατι αντίστοιχο στην ΝΖ?καπου διαβασα οτι εχει πολυ καλο yachting,γενικα σκαφη και πλεουμενα,επισης εχω συνεργασια με την 3Μ hellas απο οπου εχω παρει και πτυχιο σε συντηρησεις σκαφων κτλ...περιμενω την απαντηση σου Ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σταύρο. Δυστυχώς οι πληροφορίες που μου ζητάς να σου δώσω είναι πολύ εξειδικευμένες και δεν γνωρίζω να σου απαντήσω. Το μόνο που μπορώ να σου προτείνω είναι αυτό που πιθανόν να έχεις ήδη κάνει, δηλαδή να κάνεις μια εκτεταμένη έρευνα στο internet και να δείς άν υπάρχει ζήτηση ή ανάγκη για ανθρώπους με τις γνώσεις και την είδικότητά σου.

      Φιλικά
      Χρήστος

      Διαγραφή
  14. Γειά σου Χρήστο.Είμαι ο Χρήστος και έχω μπεί ήδη στην ψυχολογική διαδικασία ν΄αφήσω αυτόν τον τόπο και τη ζωή του.Είμαι επγγελματίας (ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ-CAR STEREO) και δυστυχώς δεν βλέπω μέλλον εδώ για τα παιδιά μου.Εχω πτυχίο ηλεκτρονικού και εξειδίκευση στα συστήματα ασφαλείας.Πώς μπορώ να μάθω για τίς δουλειές των προσόντων μου.Τα αγγλικά μου μέτρια.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χρήστο καλημέρα,
      Το μόνο που μπορώ να σου συστήσω είναι να επισκευθείς το www.immigration.govt.nz . Εκεί θα βρείς όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι σχετικά με την μετανάστευση στην Νέα Ζηλανδία.

      Φιλικά
      Χρήστος

      Διαγραφή
  15. Καλησπερα Χρηστο!! Εισαι παρα πολυ εξυπηρετικος με την εμπειρια σου! Θα ηθελα να σε ρωτησω αν γνωριζεις να μας πεις.. Ειμαστε ενα ανδρογυνο και θελουμε να μεταναστευσουμε στην Ν.Ζ και θα ηθελα να μου πεις εαν ξερεις αν ειναι πιο ευκολο να φυγεις σαν τουριστας για να βρεις δουλεια και αργοτερα να εγκατασταθεις ή να πας κατευθειαν μεσω πρεσβειας για δουλεια..? Ευχαριστουμε πολυ προκαταβολικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα καλησπέρα.
      Δυστυχώς τα πράγματα για την μετανάστευση είναι αρκετά πιο πολύπλοκα. Για να μπορέσετε να γίνετε αποδεκτοί ώς μετανάστες εδώ, θα πρέπει να περάσετε κάποιες διαδικασίες. Σου συνιστώ να επισκευθείς το www.immigration.govt.nz και να το ψάξεις πάρα πολύ καλά πρίν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση.

      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
      Χρήστος

      Διαγραφή
  16. Τον τελευταίο καιρό ο πατέρας μου μου ανέφερε την Νέα Ζηλανδία και την πιθανή μετανάστευση. Έψαξα λίγο το θέμα στο Ιnternet, η αλήθεια είναι ότι στην αρχή τρομοκρατήθηκα λίγο. Σε κάποια blogs διάβασα τα χείριστα: ότι πίνουν αλκόολ ασύστολα, ότι οι συμμορίες έχουν μεγάλη εξουσία, ότι πάνω από τις μισές οικογένειες είναι χωρισμένες, ότι όλοι λίγο-πολύ είναι τεμπέληδες επειδή το κράτος σου δίνει τα πάντα και αρκούνται στα επιδόματα χωρίς να δουλεύουν και άλλα τέτοια. Τέλος πάντων, θα ήθελα αν μπορείς να με βοηθήσεις και να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες για την μετανάστευση. Είδα το site που έχεις προτείνει αλλά η αλήθεια είναι ότι μπερδεύτηκα λίγο. Να σου δώσω πρώτα κάποιες πληροφορίες για την οικογένεια μας. Είμαστε από την Αλβανία, εγώ είμαι γεννημένη εδώ όμως. Τώρα είμαι 18 χρονών, ξέρω αγγλικά, ελάχιστα γερμανικά και ετοιμάζομαι να δώσω Πανελλήνιες. Οι γονεις μου από την άλλη ξέρουν ελληνικά, αλβανικά όμως δν ξέρουν Αγγλικά και υποθέτω ότι αυτό θα σταθεί μεγάλο εμπόδιο, έτσι; Ο πατέρας μου είναι οικοδόμος, ζωγραφίζει, αλλά έχει γενικά διάφορες ικανότητες που αφορούν τις οικοδομές. Τι θα πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να μεταναστεύσουμε; Ξέρω ότι μπλέκεται πολύ χαρτούρα, αλλά θέλω σε γενικές γραμμές να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες για να καταλάβω καλύτερα και αυτά που λέει το αρμόδιο site.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου Χρήστο, με λένε Κώστα, είμαι από την Ελλάδα, έχω υπηκοότητα Νεοζηλανδέζικη και είμαι υδραυλικός. Τα πράγματα εδώ δεν πάνε και πολύ καλά...έχω 4 παιδάκια, το μεγαλύτερο πηγαίνει δευτέρα Δημοτικού. Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σου για τις δυσκολίες που θα συναντήσω στην περίπτωση που αποφασίσω αυτό το νέο ξεκίνημα αλλά και τα πλεονεκτήματα. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Κώστα καλησπέρα,

      Δεν γνωρίζω σε τι οικονομική κατάσταση είσαι ή τι ιδιέταιρες οικογενειακές καταστάσεις μπορεί να σε κρατάνε στην Ελλάδα, αλλά μου προσωπικά μου φαίνεται παράλογο που είσαι ακόμη στην Ελλάδα! Ναι δεν θα είναι εύκολα τον πρώτο χρόνο, αλλά άν κάνεις την κίνηση νομίζω δε θα το μετανιώσεις. Αυτή τη στιγμή όλες οι ειδικότητες που έχουν σχέση με οικοδομή είναι σε μεγάλη ζήτηση και τα μεροκάματα δεν πέφτουν κάτω από $50/ώρα. Επικοινώνησε μαζί μου στο christo at chromamedia τελεία co τελεία nz να τα πούμε.

      Διαγραφή
  18. Xρηστο γεια σου και παλι,σκεφτομαι να ερθω τωρα 5-6 μηνες χωρις την οικογενεια για να δω πως ειναι τα πραματα γενικα εκει, να βρω μια δουλεια και γενικα να ετοιμασω λιγο το εδαφος.Θα ηθελα την γνωμη σου.(εχω τοσες πολλες ερωτησεις που δεν ξερω αν εχεις τον χρονο να ασχοληθεις μαζι.,αν μπορεις σε κανενα skype η facebook γιατι εκει που μου ειπες δεν καταφερα να βγαλω ακρη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα Χρήστο!Συγχαρητήρια για τη σελίδα σου.Ειμαι πατέρας πέντε παιδιών από ενός έτους μέχρι 17 ετών
    Είχα κρεοπωλείο το οποίο πήγαινε μια χαρά μέχρι που μας χτύπησε κι εμάς ή κρίση όπως το 90% των Ελλήνων και εδώ και πέντε χρόνια ζούμε με περιστασιακά μεροκάματα δικά μου και της συζύγου μου.Πλεον η σκέψη για εύρεση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη νέα Ζηλανδία έχει ωριμάσει καθώς η κατάσταση έχει γίνει πλέον απελπιστική.Εγω έχω δίπλωμα Γ κατηγορίας καθώς και πτυχίο κρεοπώλη αναγνωρισμένο από την κρατική κτηνιατρική σχολή κρεοπωλων με μεγάλη εμπειρία και στους δύο τομείς.Η σύζυγός μου έχει πτυχίο ΙΕΚ αισθητικής και Β φυσικοθεραπείας.Πιστευεις μέσα από τις εμπειρίες σου εκεί ότι θα ήταν εύκολη η εύρεση εργασίας και τιχαρτια χρειάζονται για νέους μετανάστες?Σ ευχαριστώ για το χρόνο σου εκ των προτέρων.Φιλικα Μιχάλης Τζαρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε Μιχάλη.
      Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι είναι καλύτερο κατά περίπτωση. Έχω ακούσει όμως οτι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών.
      Θα πρότεινα να αρχίσετε με μια επίσκεψη στο επίσημο website www.immigration.govt.nz .
      Εκεί θα πάρετε κάποιες πρώτες πληροφορίες για το που βρίσκεστε και κατά ποσό είναι εφικτό να βρείτε δουλεια εδώ.
      Σας εύχομαι καλή επιτυχία και αν χρειαστείτε κάτι πιο συγκεκριμένο , μην διστάσετε να επικοινωνήσετε.
      Φιλικά
      Χρήστος

      Διαγραφή
  20. Θα ήθελα να πάω στη Νέα Ζηλανδία απλά δεν γνωρίζω τι δικαιολογητικά χρειάζονται για να εργαστώ εκεί και η βίζα για εργασία βγαίνει στην Ελλάδα η τη βγάζεις στη Νέα Ζηλανδία εάν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει εάν μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε στο www.immigration.govt.nz

      Διαγραφή