Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Προσοχή, προσοχή!

Θα ήθελα να συνεχίσω την ιστορία της μετανάστευσής μας εδώ, αλλά κάποια πρόσφατα γεγονότα με έκαναν να σκεφτώ ένα πιο χρήσιμο post για τους αναγνώστες αυτού του blog. Αφορμή λοιπόν, είναι η δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει δύο Ελληνικές οικογένειες που μετανάστευσαν πρόσφατα στο Auckland. Καταστάσεις που ούτε και εμείς που ζούμε εδώ δεν είχαμε προβλέψει, τους έχουν φέρει στα όρια της νομιμότητας παραμονής και άρα της απόγνωσης.
Θα ήθελα να πω λοιπόν ΠΡΟΣΟΧΗ. Η μετανάστευση δεν είναι εύκολο πράγμα και η νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας είναι πολύ αυστηρή. Δυστυχώς οι πιθανότητες για κάποιον Έλληνα να μπορέσει να μεταναστεύσει εδώ δεν είναι πολύ μεγάλες, εκτός άν το επάγγελμά του βρίσκεται στην λίστα με τα επαγγέλματα που υπάρχει έλλειψη. Ακόμη, το κόστος του όλου εγχειρήματος είναι πολύ μεγάλο, καθώς τα εισιτήρια, η οικοσκευή, το νοίκι, και όλα τα άλλα έξοδα, μαζεύονται σε μια περίοδο που δεν υπάρχει έσοδο. Και έτσι άν η εργασία δεν είναι εξασφαλισμένη, το οικονομικό αδιέξοδο είναι περισσότερο από πιθανό. Για αρχή, πιστεύω ότι τα παρακάτω βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Αν έχετε μελετήσει την χώρα και πιστεύετε ότι οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες εδώ από ότι στην Ελλάδα, η πρώτη κίνηση κατά την γνώμη μου είναι να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία της Νέας Ζηλανδίας στην Ρώμη - www.nzembassy.com/italy/about-embassy/contact-us -  και να τους γνωστοποιήσετε τις προθέσεις σας. Ακόμη, ολόκληρη η μεταναστευτική νομοθεσία, με παραδείγματα και βοηθήματα βρίσκεται στο www.immigration.org.nz , ένα site που αποτελεί βασικό εργαλείο για ένα τέτοιο εγχείρημα. Πολλοί έχουν απευθυνθεί και σε ιδιωτικά γραφεία (immigration consultants) τα οποία μπορούν πράγματι να βοηθήσουν, αλλά οι υπηρεσίες τους έρχονται με μεγάλο κόστος και δεν μπορούν να εγγυηθούν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ασχέτως άν κάποιες φορές -ψευδώς- το κάνουν. Κάποιοι έχουν δοκιμάσει να επικοινωνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια από την Ελληνική κοινότητα, ή ακόμη απο Έλληνες που ήδη διαμένουν εδώ, αλλά δυστυχώς δεν την βρήκαν. Αυτό όχι γιατί δεν υπάρχει η διάθεση, ίσα ίσα που είναι προς το συμφέρον όλων να έχουμε μια μεγάλη Ελληνική παρουσία στην πόλη, αλλά γιατί η νομοθεσία είναι πολύ συγκεκριμένη και αυστηρή και τα περιθώρια "βοήθειας" μηδαμινά. Η μόνη μορφή βοήθειας που μπορεί να δοθεί είναι πληροφοριακού τύπου και έτσι ενθαρύνω όσους θέλουν είτε να επικοινωνήσουν με την Ελληνική κοινότητα, είτε απλά να ενημερωθούν ακούγοντας την Ελληνική ραδιοφωνική εκπομπή από το Auckland στα link που βρίσκονται παραπλεύρως του blog.

Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου σήμερα και ακούμε ότι θα γίνουν νέα πράγματα στην κοινότητα, πιο φρέσκα. Δεσμεύομαι να γράψω εντυπώσεις!

7 σχόλια:

  1. i'd like to share with you a search string that recently landed someone (searching from greece) onto my blog:
    "greek speaking jobs in NZ"
    my blog was the 52nd site in the search
    of course, i dont know who was searching and i cant contact them, but if i could talk to them, i would have told them: "it will be much harder than that"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Giasas.

    Harder is to leave your country for sure but hardest is to return in your country that you left 20 years ago.
    I am really feeling lucky that I found this blog because is realistic and pure in all the ways that explains the reality of stariting
    over your and your family life.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hello Chris,

    I would like to talk in another way with you please (by email if possible please).
    My mail address is dritantafilaj@yahoo.com.
    By the way I have to say that you are so realistic for all you wrote.
    To start over your and your family life in a new country for sure is not so easy but is not impossible also.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΧΡΗΣΤΟ,
    ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ) ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ. Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΩΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΝΑ ΨΑΧΝΩ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. ΕΔΩ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΤΕΤΑΜΕΝΗ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΩΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.. ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.. ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΩ ΜΙΑ " ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ" ΑΓΟΡΑ..ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΕΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ Η ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΙΟ ΣΤΑΘΕΡΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ. ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΟ BLOG ΣΑΣ, ΚΑΤΑΝΟΩ ΟΤΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑ , ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΟΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΥΝΔΡΑΜΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ (ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΟΠΟΤΕ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ) ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE http://www.immigration.govt.nz/opsmanual/35167.htm
    ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ??/ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ? ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΗΜΟΥΝ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΑΝ ΔΩΣΕΤΕ ΕΣΤΩ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
    ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλική καλημέρα,

      Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Η αλήθεια είναι ότι το έχω εγκαταλείψει λίγο το μπλογκ για όλους τους λόγους που αναφέρεις. Θα προσπαθήσω να αναρτήσω κάτι πιο σύγχρονο τον αμέσως επόμενο καιρό. Σχετικά με τις ερωτήσεις σου...

      Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να δωσω συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία και τις διαδικασίες του Immigration . Τα πράγματα είναι πολύπλοκα και διαφορετικά για κάθε περίπτωση ενδιαφερόμενου και ο μονος κατάλληλος είναι ίσως κάποιο εξειδικευμένο γραφείο και αυτά δυστυχώς δεν είναι φτηνά.

      Μια μονο συμβουλή που θα δώσω θα είναι, άν επιτρέπουν τα οικονομικά, να έρθετε πρώτα ώς τουρίστες, να δείτε την χώρα, άν σας αρέσει και σας ταιριάζει σαν ποιότητα ζωής και μετά να εξερευνήσετε πιο σοβαρά την ιδέα της μετανάστευσης προς τα εδώ. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό βήμα, αλλά ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του κριτήρια και τις δικές του απαιτήσεις από το τί θέλει να κάνει στην ζωή του.

      Ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι ότι καλύτερο για εσάς και εν' γένει την Ελλάδα μας που περνάει πολύ δύσκολες στιγμές.

      Φιλικά
      Χρήστος

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή