Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Περι Ελληνικής κοινότητας στο Auckland

Κατα καιρούς έχω δεχτεί αρκετά μηνύματα σχετικά με βοήθεια από την Ελληνική κοινότητα για θέματα μετανάστευσης. Έτσι θεώρησα καλό να εξηγήσω λίγο τι είναι ακριβώς η Ελληνική κοινότητα στο Auckland. Και μαζί με αυτό, ένα μικρό ιστορικό της εμπειρίας μας.

Ελληνική κοινότητα του Auckland, ή καλύτερα:
Hellenic Community and Orthodox Parish of Auckland


Ιστορικό:

Η Ελληνική κοινότητα στο Auckland δυστυχώς δεν έχει καταγεγραμένο ιστορικό και είναι κάτι που αποτελεί εργασία για εμάς. Θα επανέλθω όμως σε αυτό το θέμα και με την ευκαιρία θα ζητήσω από οποιονδήποτε έχει πληροφορίες για τα θέματα που γράφω παρακάτω να με ενημερώσει, έτσι ώστε πρώτον να διορθώσω τυχόν λάθη αλλά κυρίως να ξεκινήσουμε την διαδικασία καταγραφής του ιστορικού.

Κάποιες πρώτες πληροφορίες λοιπόν, αναφέρουν ότι όλη η ιδέα ξεκίνησε από την εκκλησία. Κάπου στην δεκαετία του 70 ή του 80 μαζεύτηκαν Ελληνικές οικογένειες και κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν μια εκκλησία, η οποία ήταν προς πώληση από άλλη κοινότητα διαφορετικής θρησκείας. Κατάφεραν και την αγόρασαν λοιπόν, την μετασχημάτισαν σε Ορθόδοξη εκκλησία και την έκαναν το κέντρο του Ελληνισμού στο Auckland. Κάποιοι από αυτούς όμως, δεν έβλεπαν τον Ελληνισμό ώς αποκλειστικά θρησκευτική υπόθεση και θέλησαν να επεκτείνουν την σφαίρα δραστηριοτήτων της τότε κοινότητας. Υπήρξαν διαφωνίες και η απόσχιση σε δύο διαφορετικές κοινότητες ήταν αναπόφευκτη. Για αρκετό καιρό, οι δύο κοινότητες λειτουργούσαν ανεξάρτητα, η μια με έδρα την εκκλησία στο Western Springs, και η άλλη με έδρα ένα Ελληνικό εστιατόριο. Μέχρι που παρουσιάστηκε μια ευκαιρία... Βγήκε προς πώληση το σπίτι μιας γηραιάς κυρίας το οποίο ήταν ακριβώς δίπλα στην εκκλησία. Με την λογική να επικρατεί, τα μέλη που έφυγαν από την εκκλησία κατάφεραν να αγοράσουν το σπίτι αυτό και οι δύο κοινότητες να συγχωνευθούν σε μια. Εκείνο τον καιρό χτίστηκε και το χώλ που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις της κοινότητας. Το αποτέλεσμα είναι, αυτή την στιγμή η Ελληνική κοινότητα στο Auckland να έχει μια πλήρως λειτουργική εκκλησία και ένα πολύ ωραίο χώρο για εκδηλώσεις. Τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη της κοινότητας πρέπει να απαριθμούν περι τα 200 και σε γενικές γραμμές θα την χαρακτήριζα μια "μικρή" έως "πολύ μικρή" κοινότητα σε σχέση με την Αμερική ή την Αυστραλία.

Επαφή με την κοινότητα

Τον πρώτο καιρό που είχαμε έρθει στο Auckland λοιπόν, σκεφτόμασταν ότι θα ήταν καλό να πάμε στην κοινότητα και να γνωρίσουμε τους άλλους Έλληνες που μένουν στο Auckland. Και ποια καλύτερη αφορμή από τον εορτασμό του Πάσχα! Κατηφορίσαμε λοιπόν να γιορτάσουμε και εμείς μαζι με τους ομοεθνείς μας, αλλά δυστυχώς η απογοήτευση μας κυρίευσε. Αντιμετωπίσαμε ανθρώπους διστακτικούς, όχι ιδιέταιρα φιλικούς και το κλίμα απείχε αρκετά από αυτό που περιμέναμε. Παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρχε κανείς στην ηλικία μας, και κυρίως, σχεδόν κανένα άλλο παιδί εκτός από τα δικά μας. Σε εκείνο το σημείο συνειδητοποιήσαμε ότι ίσως οι προσδοκίες μιας φιλικής υποδοχής νέων μεταναστών, οικογενειών με παιδιά, μάλλον ήταν υπερβολικές, καθώς τα μέλη της κοινότητας μάλλον δεν ήταν προετοιμασμένα για κάτι τέτοιο. Η πρώτη αυτή επαφή λοιπόν, μας έκανε να μην θέλουμε να ξαναπάμε στην κοινότητα, κάτι που κράτησε για αρκετό καιρό.

Η ενασχόληση με τα Ελληνικά προϊόντα όμως αναγκαστικά μας οδήγησε στην σταδιακή ανάπτυξη μιας σχέσης με την κοινότητα. Βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η τότε πρόεδρος, Λούση Αναστασιάδου-Hobbs. Η Λούση ήταν στην ηλικία μας, νέα μετανάστης και αυτή, ενώ έχει ένα παιδί στην ηλικιά των δικών μας, κοινώς "επικοινωνούσαμε"! Με την πάροδο των μηνών αρχίσαμε σιγά σιγά να γνωρίζουμε περισσότερο κόσμο και να μας γνωρίζει ο κόσμος και στην γενική συνέλευση του 2011, ο αδελφός μου ορίστηκε ώς μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό όσο και αν φαντάζει ώς τιμιτικός τίτλος, ουσιαστικά σημαίνει απλά ανάληψη καθηκόντων για λογαριασμό της κοινότητας και η εκλογή ήταν περισσότερο ανάθεση μια και στην προκειμένη περίπτωση οι κενές θέσεις ήταν περισσότερες από τους υποψηφίους! Ευτυχώς εγώ έλειπα από εκείνη τη συνέλευση και τη γλύτωσα... προσωρινά όμως...

Με την ενασχόληση του αδελφού λοιπόν με τα κοινά της κοινότητας, αρχίσαμε να έχουμε μια πιο καλή εικόνα για την λειτουργία, τον σκοπό, αλλά επίσης και για τα προβλήματα. Προβλήματα τα οποία είναι πολλά και διάφορα και ώς γνήσιοι Έλληνες φροντίζουμε μια χαρά να τα οξύνουμε και να τα κάνουμε να μας χωρίζουν.


Δύο χρόνια πέρασαν με το τότε διοικητικό συμβούλιο και σε αυτό το διάστημα η κοινότητα άρχισε πραγματικά να αλλάζει πρόσωπο. Η κρίση ρίζωσε στην Ελλάδα και ξαφνικά, οι αφίξεις οικογενειών άρχισαν να είναι σύνηθες φαινόμενο! Στην συντριπτική τους πλειονότητα Πολιτικοί Μηχανικοί με οικογένειες και παιδιά, οι νέοι μετανάστες έδωσαν άλλο χρώμα στην κοινότητα. Στα δυο αυτά χρόνια οι παλαιοί έχουν πλέον συνηθίσει την ιδέα ότι υπάρχει μια νέα γενιά μεταναστών που δεν αποτελούν απειλή, παρα μόνο τα χέρια και τα μυαλά που θα βοηθήσουν να συνεχιστεί αυτό που με τεράστιο κόπο και πολύ μεγάλες θυσίες κατάφεραν να φτιάξουν. Αν και αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ "παλαιών" και "καινούργιων" μεταναστών ακούγεται ομολογουμένως άσχημος, δυστυχώς αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που αποτυπώνει στους Έλληνες του Auckland τα δύο μεγαλύτερα μεταναστευτικά ρεύματα των τελευταίων 50 ετών. Ας επιστρέψω όμως στην κοινότητα... Το "νέο αίμα" λοιπόν ώθησε ομολογουμένως και σε νέα προβλήματα. Η σύνθεση των μελών της κοινότητας άλλαξε και όταν έφτασε η ώρα για την ετήσια γενική συνέλευση-εκλογή μελών διοικητικού συμβουλίου, το ενδιαφέρον από υποψηφίους ήταν απροσδόκητα μεγάλο! Για πρώτη φορά στα χρονικά της κοινότητας χρειάστηκε να γίνουν εκλογές, μια και οι υποψήφιοι ήταν περισσότεροι από τις θέσεις! Και αυτή τη φορά δεν τη γλύτωσα. Μετά από παροτρύνσεις φίλων και συγγενών έβαλα υποψηφιότητα και εκλέχθηκα και εγώ στο συμβούλιο, κάτι που σημαίνει επιπλέον υποχρεώσεις και αρμοδιότητες (άλλος ένας λόγος που αμέλησα το blog!).

Σήμερα, στην κοινότητα γιορτάζονται όλες οι εθνικές επέτειοι και φυσικά όλες οι θρησκευτικές γιορτές. Μαζευόμαστε οι γονείς για καφέ το Σάββατο το πρωί όταν πηγαίνουμε τα παιδιά στο σχολείο ενώ κάθε Κυριακή "όσοι πιστοί προσέλθετε" στην εκκλησία, με καφέ και κουβέντα μετα.

Για το σχολείο θα γράψω κάποια άλλη φορά...

33 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Χρήστο, θα ήθελα να εστιάσω στο γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο η Κοινότητα έχει δραστηριοποιηθεί ακόμα σε πληθώρα τομέων που παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι για πολλά χρόνια (ή τουλάχιστον για όσα χρόνια είμαι εγώ εδώ, ήτοι από το 2002). Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις είχαν μοναδική απήχηση στο κοινό, και προκάλεσαν ενδιαφέρον και συζητήσεις (αφιερώματα σε Ρίτσο, βραδιές ιστορίας, δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, αφιέρωμα Καβάφη, επέτειος Γοργοποτάμου κτλ). Οι προοπτικές διαγράφονται ευοίωνες για το μέλλον παρόλα τα προβλήματα που κι εσύ περιέγραψες και που όλοι βιώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Ηλία. Επειδή όμως όλα αυτά που περιγράφεις αποτελούν περισσότερο πρωτοβουλίες του σχολείου θεώρησα δόκιμο να τις εντάξω στην αντίστοιχη -μελλοντική- ανάρτηση.

      Διαγραφή
  2. Αν καποια οικογενεια θελει να μετακομισει στο auckland πως μπορει να ερθει σε επικοινωνια με την ελληνικη κοινωτητα για πληροφοριες ή ισως και καποια καθοδηγηση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με email στο contact@greekcommunity.org.nz ή στο Facebook ( https://www.facebook.com/groups/aklgreekcommunity/ και https://www.facebook.com/greekcommunityakl/)

      Διαγραφή
    2. Τώρα στις 21 Σεπτέμβρη έχει ημερίδα απο Νέα Ζηλανδία και σκέφτομαι μαζί με την οικογένειά μου σοβαρά να μετοικησω

      Διαγραφή
  3. Χρήστο καλημέρα από Ελλάδα. Διάβασα το άρθρο που έγραψες και οφείλω να ομολογήσω ότι αποτυπώνει την πραγματικότητα και τις δυσκολίες της σε μία καινούργια "πατρίδα". Δεν σου κρύβω ότι από παιδί η Νέα Ζηλανδία μου φαινόταν η άκρη του κόσμου και πάντα έλεγα ότι ήθελα να πάω κάποια στιγμή. Μπορεί αυτή η στιγμή να έχει φτάσει, προκειμένου να αφήσουμε πίσω την μητέρα πατρίδα με πόνο καρδιάς, και ενδεχομένως η Νέα Ζηλανδία να αποτελούσε έναν τελικό προορισμό. Είδα πιο πάνω ότι μπορώ να απευθυνθώ στην Ελληνική Κοινότητα του Όκλαντ μέσω mail, απλά θα ήθελα μία διευκρίνηση αν μπορείς να μου πεις, η οποία μπορεί να είναι χαζή, αλλά θα στην θέσω: προκειμένου να λάβω σίγουρη απάντηση και να μην έρθω σε δύσκολη θέση, στο email γράφω Αγγλικά ή Ελληνικά? Λεπτομέρεια θα μου πεις, αλλά για εμένα σημαντική. Σου εύχομαι ότι το καλύτερο για εσένα και την οικογένειά σου και που ξέρεις μπορεί να τα πούμε και από κοντά. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων. Με εκτίμηση, Χρήστος Μακρής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χρήστο. Ελληνικά, κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. :)

      Διαγραφή
  4. ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΓΗΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σας και από μένα ναστε πάντα καλά εκεί. θαθελα σας παρακαλώ αν μπορείτε να γράψετε λίγο για την ζωή εκεί και πόσο εύκολα η δύσκολα μπορεί κανείς να προσαρμοστεί και για το κόστος ενοίκιο διατροφής σε σχέση με την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα σας. Θα ηθελα να ρωτησω μερικα πραγματα και γω με τη σειρα μου σαν μια εν δυναμει νεα μεταναστης στη νεα ζηλανδια. Τα σχολια και οι αποψεις ποικιλουν και εχω μπερδευτει λιγακι. Διαβαζω απο τη μια πολυ ενδιαφερουσες και ελπιδοφορες αποψεις και απο την αλλη πολυ απογοητευτικες, συνεπως εχω αρισει να αμφιβαλω λιγακι για την αποφαση μου να μετοικησω στη χωρα. Υπαρχει καποιος διαθεσιμος να μου λυσρι μερικες αποριες ή θα ηταν πιο σοφρων να τις παραθεσω εδω. Ευχαριστω εκ των προτερων για την κατανοηση και τη βοηθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημερα σας!!
    Ειμαστε οικογενεια νε 2 παιδια 6-8 ετων και θα ηθελα να κανω καποιες ερωτησεις μιας και ο αντρας μου δεχθηκε προταση για εργασια στην Νεα Ζηλανδια. Ειμαστε σε διαδικασιες interview ακομη αλλα καλο ειναι πριν προχωρησουμε να ξερουμε καποια πραγματα. Αν μπορειτε φυσικα.

    1. Ελληνικα σχολεια βρισκονται παντου στη Νεα Ζηλανδια;; υπαρχει υποστηριξη στα παιδια μας οταν δεν πηγαινουν σε ελληνικο σχολειο και δεν μιλανε Αγγλικα; επειδη το ενα μου παιδια λογω δυσκολιας στις κοινωνικες του δεξιοτητες χρειαζοταν βοηθεια (εξωσχολικη φυσικα) εδω στην Ελλαδα τι γινεται εκει;; υπαρχει βοηθεια οσον αφορα την ενταξη τους σε ομαδες και στον τροπο συμπεριφορας με θετικη παντα προσεγγιση;;

    2. Το ιντερνετ διαβασα σε ξενο forum οτι ειναι αργο και δεν ειναι απεριοριστο. Αυτο ειναι μεγαλο προβλημα λογω του οτι ειναι απαραιτητο για την επικοινωνια με την οικογενεια με skype, αλλα και για αλλες δραστηριοτητες των παιδιων

    3. Ο συζυγος μου στην αρχη και δεν γνωριζω για ποσο θα πληρωνεται την ωρα $30-$35 ειναι αρκετα;; διοτι εγω στην αρχη δεν θα εργαζομαι. Επιδοματα για τα παιδια θα περνουμε αν βγαλουμε skilled visa;;

    4.εγω ειμαι αποφοιτη μηχανικος περιβαλλοντος ΤΕΙ αλλα δεν εχω εμπειρια λογω παιδιων αρχικα και οικονομικης κρισης κατοπιν. Αναγνωριζεται το πτυχιο μου εκει; θα μπορεσω να βρω γρηγορα εργασια στο αντικειμενο μου σε entry level ή πρακτικη; στο ιδιο ξενο blog διαβασα οτι ειναι γενικα δυσκολο και για κατοικους της Νεας Ζηλανδιας να βρουν δουλεια ισχυει;;

    5. Ποσο περιπου κοστιζει η μεταφορα οικοσκευης; αξιζει τον κοπο και τα χρηματα; γιατι διαβασα οτι ολα εκει ειναι εισαγομενα (ρουχα, επιπλα, κουζινικα, ηλεκτρικες συσκευες κλπ) και το κοστος τους ειναι μεγαλο.

    Συγγνωμη για τις πολλες ερωτησεις αλλα παρουσιαστηκε αυτη η ευκαιρια και γεννιουνται ερωτηματα τα οποια αφορουν και τον τροπο ζωης εκει αλλα και θεματα βιοποριστικα. Εδω υπαρχουν στεγαστικα που τρεχουν και μετα βιας πληρωνουμε. Ο λογος που θελουμε να φυγουμε λοιπον,εκτος απο αυτον, ειναι να καταφερουμε να βαλουμε χρηματα στην ακρη, να εχουμε μια ζωη ποιοτικη, χωρις αγχη για το αν θα καταφερουμε να πληρωσουμε τα παγια εξοδα και κυριως καλυτερη εκπαιδευση για τα παιδια μας, περισσοτερες ευκαιριες για το μελλον τους και περισσοτερες εξωσχολικες δραστηριοτητες τις οποιες ζητανε αλλα δεν μπορουμε να πληρωνουμε. (Μουσικη, χορος, αθληματα κλπ)

    Συγγνωμη και παλι για το μακροσκελες κειμενο.

    Ευχαριστω εκ των προτερων

    Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρια καλησπερα. Θα σου απαντήσω γρήγορα αλλά αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες μπορουμε να τα πουμε στο Facebook.
    1. Όχι. Δεν υπάρχει κανένα Ελληνικό σχολείο όπως τα Ελληνικά. Στο Auckland έχουμε όμως ενα δάσκαλο που μαθαίνει στα παιδιά μας Ελληνικά, με μαθηματα 1 φορα την εβδομάδα. Υπάρχει μεγάλη ομως υποδομή για παιδιά που δεν μιλάνε αγγλικά να ενταχθούν στο σχολείο μια και είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα.
    2. Το ίντερνετ ειναι μια χαρά αν και λίγο ακριβό σε σχεση με την Ελλάδα. Απεριοριστο στοιχίζει περιπου $90 το μήνα.
    3. $30-$35 είναι πολύ καλά αν μιλαμε για full time απασχόληση.
    4. Δεν γνωριζω για την ειδικότητά σου, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα ανεργίας αν αυτο εννοείς. Όποιος θέλει μπορεί να δουλέψει.
    5. Δεν γνωρίζω. Κανε μια ερευνα στο trademe.co.nz να δεις αν μπορείς να βρεις έπιπλα και σε τι τιμές.

    Φιλικα
    Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα!!
      Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση!! Ναι μιλαμε για full time απασχοληση.Το κακο ειναι πως χθες στην πρωτη συνεντευξη μαθαμε πως ο συζυγος μου θα πρεπει για ενα χρονο να παει μονος του, ομως αν πανε ολα καλα οταν θα παμε εμεις ο μισθος του θα ειναι πολυ μεγαλυτερος! Ελπιζω να κανουμε σωστη επιλογη κυριως για τα παιδια μας που οσο να'ναι αυτα θα τραβηξουν περισσοτερο ζορι.. οσον αφορα τον αποχωρισμο απο την οικογενεια, τους φιλους και το σπιτι τους με την ασφαλεια που νοιωθουν αυτη τη στιγμη. Ελπιζουμε σε κατι καλυτερο και περισσοτερα απο το facebook λοιπον.

      Διαγραφή
  9. Ναι ενας χρόνος ακούγεται μεγάλο διάστημα, αλλά απο την άλλη θα του δώσει την ευκαιρία να μάθει πολλά πράγματα για τη χώρα και το αν είναι αυτό που επιθυμείτε.
    Αν το αποφασίσετε λοιπον με το καλό να τον γνωρίσουμε και από κοντά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Christos!Θα ήθελα και εγώ να κάνω κάποιες ερωτήσεις και εάν μπορείτε να μου απαντήσετε θα με βοηθούσε πάρα πολύ.Μένω εδώ και δύο χρόνια Ολλανδία αλλά θα ήθελα να φύγουμε κάπου αλλού με τον σύζυγό.Όρεξη για δουλειά έχουμε άλλα και εδώ υπάρχει εκμετάλλευση.Έχουμε εμπειρία από εστιατόρια πολλά χρόνια και ο άντρας μου επίσης είναι ελαιοχρωματιστης.Μπορούμε να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα έκανε αξίζει ο κόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Επειδή η Νέα Ζηλανδία δεν είναι μέλος της ΕΕ, πρέπει πρώτα να δείτε άν μπορείτε να βγάλετε βίζα. Δείτε το www.immigration.govt.nz για περισσότερες πληροφορίες. Φιλικά, Χρήστος.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Χρήστο, επειδή σκεφτόμαστε και εμείς σοβαρά τη μετανάστευση όμως δεν μπορώ να βρω απαραίτητες πληροφορίες μέσω ιντερνετ, ούτε στην πρεσβεία της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα ξέρουν κάτι, θα μπορούσες να με βοηθήσεις σχετικά με το πως θα πάρω πληροφορίες για σχετικά με τη νοτιότερη πόλη της χώρας η οποία ψάχνη κυρίως κτηνοτρόφους. Ο σύζηγος είχε χρόνια κοπάδια αλλά δε γνωρίζει τη γλώσσα. Εγώ από την άλλη ξέρω τη γλώσσα αλλά δε γνωρίζω τίποτα από κτηνοτροφία.Έχω σπουδάσει νηπιαγωγός αλλά δουλεύω ως πωλήτρια λόγω της οικονομικής κρίσης...οποιαδήποτε πληροφορία θα είναι χρήσιμη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω με εξειδικευμένες επαγγελματικές πληροφορίες. Το πιο κατάλληλο μέρος να κοιτάξετε είναι το www.immigration.govt.nz για να πάρετε μια ιδέα άν μπορείτε να βγάλετε βίζα. Φιλικά Χρήστος

      Διαγραφή
  12. Καλησπερα και καλη χρονια!1)ειδα οτι τα ενοικια ειναι πολυ ακριβα.400-600$ την εβδομαδα.ισχυει;2) το ελληνικο διπλωμα οδηγησης αναγνωριζεται;3)ο λογαριασμος του ρευματος ερχεται ακριβος;4)τα παιδια τα αναγνωριζουν αμεσα ή μετα απο 3 χρονια που διαβασα καπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Τα νοίκια είναι το λιγότερο $500 την εβδομάδα.
      2. Ναι
      3. Εξαρτάται πόσο ξοδεύεις
      4. Μετά από 3 χρόνια. Πιο πριν είναι σαν να μην υπάρχουν.

      Μπορώ να σας δώσω σοβαρές απαντήσεις, αρκεί να είναι σοβαρές οι ερωτήσεις.

      Διαγραφή
  13. Καλησπερα απο ελλαδα Ειμαι υπομηχανικος δομικων εργων και θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει εργασια ακομη και σημερα μετα απο την συντονισμενη φυγη των Ελληνων απο την χωρα Επισης καποια διευθυνση τεχνικης εταιριας Ευχαριστω προκαταβολικως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα από Ελλάδα.
    Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να μεταναστεύσω στην Νέα Ζηλανδία.
    Το Καλό είναι ότι έχω υπηκοότητα Νέα Ζηλανδίας το διαβατήριο μού όμως έχει λήξει Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει προξενιό Νέο Ζηλανδίας στην Ελλάδα.
    Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μου πει από δουλειές Πώς είναι τα πράγματα εκεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα. Έχει προξενείο στο Λονδίνο με το οποίο μπορείτε να συννενοηθείτε.
      Απο δουλειες... ακριβώς το αντίθετο από την Ελλάδα. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά χέρια για να καλύψουν την ζήτηση από τις επιχειρήσεις.
      Όποιος θέλει να δουλέψει, δουλεύει.

      Διαγραφή
  15. Ευχαριστώ πολύ Χρήστο.
    Εσύ σε πιο μέρος της Νέας Ζηλανδίας είσαι.
    Εμείς όταν είσασταν εκεί μέναμε titahi bay όπου οι γονείς μου διατηρούσαν κατάστημα fish and chips.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΧΡΗΣΤΟ. ΘΑ ΕΡΘΩ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ AUCKLAND ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΟΠΩΣ Π.Χ. ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΤΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ VISA.
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Δεν θέλω να δώσω το τηλέφωνό μου δημόσια, αλλά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με πολλούς τρόπους . Είτε μέσω Facebook messenger είτε με email. Τι προτιμάτε?

      Διαγραφή
  17. Χρόνια πολλά Καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες θα ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούσαν ως μετανάστες να αγοράσουμε γη γιατί τα ενοίκια είναι τόσο ακριβά έστω στα προάστια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή χρονιά και σε εσάς.
    Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση... ναι μπορείτε να αγοράσετε γη σαν μετανάστης. Δεν το απαγορεύει κανένας νόμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα! Είμαι εξειδικευμένος μαραγκός με σύζυγο και 2 παιδιά και σκέφτομαι να μεταναστεύσω στην Νέα Ζηλανδία. Έχω διάφορες ερωτήσεις και θα ηθελα να επικοινωνήσω με κάποιον εκεί για να μιλήσουμε. Έχετε κάποιο τηλέφωνο η λογαριασμό messenger που μπορούμε να επικοινωνήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Επικοινωνήστε μαζί μου στο www.Facebook.com/grkiwi και αν μπορώ να βοηθήσω σε τίποτα, πολυ ευχαρίστως.

      Διαγραφή
  20. Πως μπορώ να βρω δουλειά σε αυτά τα μέρη με ενδιαφέρει ότι δουλειά να είναι αγροτικη ή στην οικοδομή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτη τη στιγμή δεν μπορείτε καν να ταξιδέψετε εδω και δυστυχώς φαίνεται ότι η απαγόρευση θα διαρκέσει πολύ.

      Διαγραφή